Aké doplnky stravy je a nie je potreba užívať počas leta?

Leto je obdobie plné slnka, tepla a vonkajších aktivít, keď sa často cítime energickejší a zdravší. Aj v tomto ročnom období však môže byť vhodné doplniť niektoré živiny, zatiaľ čo iné doplnky stravy môžu byť menej potrebné. V tomto článku sa pozrieme na to, aké doplnky stravy je a nie je potrebné užívať počas leta, aby ste udržali svoje telo v optimálnej forme.

 

Doplnky stravy, ktoré môžu byť počas leta menej potrebné


1. Vitamín D

  • Prečo: Hoci je vitamín D dôležitý pre zdravie kostí a imunitného systému, počas leta máme viac príležitostí byť na slnku, čo zvyšuje jeho produkciu v tele.
  • Odporúčanie: Ak trávite dostatok času vonku na slnku, pravdepodobne nebudete potrebovať doplnky vitamínu D. Napriek tomu je dobré poradiť sa so svojím lekárom, aby ste zistili, či je vaša hladina vitamínu D dostatočná.

 

2. Vitamín C

  • Prečo: Vitamín C je dôležitý pre imunitný systém a tvorbu kolagénu. V lete je však ľahšie dostupný v čerstvom ovocí a zelenine, ako sú jahody, pomaranče, kivi, brokolica a paprika.
  • Odporúčanie: Ak máte pestrú stravu bohatú na čerstvé ovocie a zeleninu, pravdepodobne nebudete potrebovať doplnky s vitamínom C.

 

3. Multivitamíny

  • Prečo: Multivitamíny poskytujú široké spektrum vitamínov a minerálov. V lete však často konzumujeme viac čerstvých potravín, ktoré dokážu pokryť väčšinu našich výživových potrieb.
  • Odporúčanie: Ak máte vyváženú a pestrú stravu, môžete obmedziť používanie multivitamínov.

 

4. Vitamín E

  • Prečo: Vitamín E je silný antioxidant, ktorý podporuje zdravie pokožky a imunitného systému. Tento vitamín sa hojne nachádza v potravinách, ako sú orechy, semená a zelené listy, ktoré sú v lete ľahšie dostupné a častejšie konzumované.
  • Odporúčanie: Ak máte v strave dostatok potravín bohatých na vitamín E, môžete zatiaľ odložiť doplnky výživy.

 

Doplnky stravy, ktoré môžu byť užitočné počas leta

 

1. Horčík

  • Prečo: Horčík je dôležitý minerál, ktorý podporuje funkciu svalov a nervov a môže pomôcť predchádzať kŕčom, ktoré sú bežné počas intenzívnej fyzickej aktivity v horúcom počasí. Navyše počas festivalov, koncertov a iných letných podujatí sa bežne konzumuje viac alkoholu, ktorý práve môže znižovať jeho hladinu v tele.
  • Odporúčanie: Ak ste fyzicky aktívni alebo často trpíte svalovými kŕčmi, môže vám pomôcť doplnok stravy s horčíkom.

https://www.renovality.sk/horcik-s-vitaminom-b6/

 

2. Elektrolyty

  • Prečo: V lete sa viac potíme, čo vedie k strate elektrolytov, ako sú sodík, draslík a chloridy. Tieto minerály sú kľúčové pre udržanie rovnováhy tekutín a správnu funkciu svalov a nervov.
  • Odporúčanie: Ak sa veľa potíte alebo vykonávate intenzívnu fyzickú aktivitu, zvážte užívanie doplnkov stravy s obsahom elektrolytov.

 

3. Omega-3 mastné kyseliny

  • Prečo: Omega-3 mastné kyseliny podporujú zdravie srdca, mozgu a kĺbov. Mnohí ľudia nemajú dostatok týchto esenciálnych tukov v strave, dokonca ani v lete.
  • Odporúčanie: Ak pravidelne nejete tučné ryby alebo ľanové a chia semienka, zvážte užívanie doplnkov s omega-3 mastnými kyselinami. 

 

4. Probiotiká

  • Prečo: Leto môže byť obdobím cestovania a zmien stravovacích návykov, ktoré môžu ovplyvniť trávenie. Probiotiká podporujú zdravú črevnú flóru a môžu pomôcť predchádzať tráviacim problémom.
  • Odporúčanie: Ak cestujete alebo máte citlivé trávenie, zvážte užívanie probiotík. 

https://www.renovality.sk/renoprobio-maximal/

 

5. Zelený čaj

  • Prečo: Zelený čaj je bohatý na antioxidanty a pomáha chrániť telo pred voľnými radikálmi. Má tiež termogénne vlastnosti, ktoré môžu podporiť metabolizmus a pomôcť pri regulácii hmotnosti.
  • Odporúčanie: Konzumácia zeleného čaju alebo doplnkov stravy s jeho extraktom môže byť prospešná pre podporu celkového zdravia počas leta.

https://www.renovality.sk/zeleny-caj-60--polyfenolov/

 

6. Beta karotén

  • Prečo: Betakarotén je provitamín A, ktorý je dôležitý pre zdravie pokožky a očí. Má tiež antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Betakarotén môže pomôcť pripraviť pokožku na pobyt na slnku a znížiť riziko spálenia.
  • Odporúčanie: Ak plánujete tráviť veľa času na slnku, užívanie doplnkov stravy s betakaroténom môže byť prospešné pre vašu pokožku a podporiť zdravie očí. 

https://www.renovality.sk/beta-karoten-25000-iu-maximal-100-kapsul/

 

 

betakaroten (11)

 

 

Záver


Počas leta je dôležité prispôsobiť svoj prístup k doplnkom výživy svojim individuálnym potrebám a stravovacím návykom. Niektoré doplnky, ako napríklad horčík, elektrolyty a zelený čaj, môžu byť užitočné, najmä ak trávite veľa času vonku alebo ste fyzicky aktívni. Na druhej strane, pri vyváženej letnej strave plnej čerstvého ovocia a zeleniny môžu byť niektoré doplnky, ako napríklad vitamín D, vitamín C a multivitamíny, menej potrebné.

Vždy sa nezabudnite poradiť so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu, aby ste sa uistili, že sú zohľadnené vaše špecifické zdravotné potreby a životný štýl. Leto je skvelým ročným obdobím na zlepšenie zdravia a vitality, tak prečo nevyužiť všetky výhody, ktoré toto obdobie ponúka?