Antioxidanty, prečo ich potrebujeme a z čoho ich získavame

Antioxidanty sú látky, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé voľné radikály - tie sa v tele tvoria pri metabolickým reakciách, poškodzujú bunky a prispievajú k vzniku závažných ochorení, vrátane rakoviny. Antioxidanty na seba naviažu voľné radikály, čím ich neutralizujú a zabránia tomu, aby v tele napáchaly škody. Jednoducho povedané, chránia bunky pred poškodením.

 

Dôležité je však vedieť, že niektoré voľné radikály plnia v tele určité funkcie, ktoré sú dôležité pre prežitie organizmu. Napríklad bunky imunitného systému využívajú voľné radikály k zabíjaniu baktérií, ktoré nás môžu napadnúť a vyvolať infekčné ochorenie.

 

Medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi by mala fungovať istá rovnováha. Ak počet volných radikálov prekročí počet antioxidantov, môže vzniknúť stav, ktorému sa odborne hovorí oxidačný stres.

 

Behom oxidačného stresu môže dôjsť k závažnému poškodeniu dôležitých molekúl v bunkách, čo môže viesť k smrti celej bunky.

 

Medzi známe faktory, ktoré vyvolávajú vznik voľnýh radikálov a oxidačný stres patrí:

 

  • znečistenie vzduchu

  • fajčenie cigariet

  • konzumácia alkoholu

  • toxíny a škodlivé látky prijímané v potrave

  • vysoká hladinu cukru v krvy (hyperglykémia)

  • žiarenie, vrátane nadmerného slnenia

  • bakteriálne, hubové a virové infekcie

  • a iné

 

Dlhodobý oxidačný stres vedie k zvýšenému riziku nežaidúcich problémov ako sú napríklad kardiovaskulárne ochorenia a niektoré druhy rakoviny. Oxidačný stres urýchľuje stárnutie organizmu.

 

 

ÚČELOM ANTIOXIDANTOV JE UDRŽANIE ROVNOVÁHY

Ich úlohou nie je volné radikály likvidovať, ale regulovať ich množstvo. Ak je v tele nastolená správna rovnováha medzi antioxidantmi a radikálmi, všetko funguje ako má.

 

Ako presne prispievajú antioxidanty ku zdraviu:

 

  • udržujú zdravie a posilujú oslabený imunitný systém

  • podporujú normálnu činnosť celého organizmu

  • sú zdrojom vitality a psychickej pohody

  • bránia únave a udžujú telo v dobrej fyzickej kondícii

  • bránia poškodeniu buniek a spomaľujú proces stárnutia

  • chránia telo pred vznikom rôznych chorôb

 

 

 

Antioxidanty sú nevyhnutné pre prežitie všetkých živých organizmov. Ľudské telo si dokonca vlastné oxidanty dokáže vyrobiť. Antioxidanty nájdeme prakticky vo všetkách potravinách rastlinného alebo živočíšneho pôvodu.

 

Príjem antioxidantov z potravy je veľmi dôležitý. Náš život na niektorých antioxidatoch doslova závisí, napríklad vitamín C a vitamín E. Konzumácia sa samozrejme nemá preháňať, mala by mať rovnováhu.

 

Rôznorodosť obsahu antioxidantov je jedným z dôvodov, prečo je strava bohatá na rastlinnú zložku zdravá. Masné výrobky a ryby, taktiež obsahujú antioxidanty ale v menšom množstve než ich nájdeme v ovocí a zelenine, ktoré sú ich významnými zdrojmi. Vysoké hodnoty vykazujú rôzne druhy byliniek a korenín, pravý zelený čaj a dokonca aj kvalitná káva.

 

Ďalšími bohatými zdrojmi antioxidantov sú:

 

  • čučoriedky

  • kvalitná horká čokoláda

  • káva

  • jahody

  • maliny

  • červená kapusta

  • špenát

  • pekanové orechy

  • batáty

  • artyčoky

  • jablká

  • kustovnica čínska (goji)

 

… z byliniek a korenia:

 

  • škorica

  • oregáno

  • tymián

  • kurkuma

  • bazalka

  • petržlenová vňať

  • kari

  • zázvor

  • čili

  • peper

  • horčičné semienko.

  • atď.

 

 

NAJZNÁMEJŠIE PRÍRODNÉ ANTIOXIDANTY A ICH ZDROJE:

 

  • vitamín A (retinol) – podporuje správne videnie, zdravie kostí a zubov i rast buniek, je dôležitý pre vývoj placenty a spermatogenéziu, hlavné zdroje: pečienka, sladké zemiaky, mrkva, mlieko a žĺtka

  • vitamín B3 (niacin)

  • vitamín C (kyselina askorbová) – najznámejší antioxidant chráni bunky pred oxidatívnym stresom, je nevyhnutný pre imunitný systém, stimuluje tvorbu kolagénu, mierni únavu, udržuje cievy, ďasná a kosti a ďalšie, hlavné zdroje: dyňa, mango, marhule, mrkva, špenát a petržlen

  • vitamín E (tokoferol)

  • selén: morské plody, droby, celozrnné produkty a chudé mäso

  • zinok: morské plody, chudé mäso, mlieko a orechy

  • mangan: morské plody, chudé mäso, mlieko a orechy

  • meď: morské plody, chudé mäso, mlieko a orechy

  • alium: má antimikrobiálne, antivirové, antimykotické, antioxidačné a protinádorové účinky a rovnko prispieva k normálnej funkcii srdečno-cievneho systému, hlavné zdroje: pór, cibuľa a cesnak

  • chlorofyl: znižuje krvný tlak, cholesterol a vznik kardiovaskulárnych ochorení

  • karotenoidy: napríklad lykopen znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu, spomaľuje stárnutie a chráni telo pred negatívnym pôsobením voľných radikálov, lepšie sa vstrebáva v upravenej zelenine, hlavné zdroje : paradajky, ružový grapefruit a melón

  • flavonoidy (anthokany): čaj, zelený čaj, citrusové plody, červené víno, cibuľa a jablká

  • polyfenoly: podporujú činnosť metabolizmu, spomaľujú zápalové pochody a mierne žalúdočné a zažívacie problémy, taktiež znižujú svalovú únavu a sú nutné i pre zdravé dýchanie a videnie, zdroje: tymián, oregáno

  • resveratrol: nachádza sa vo vinnej réve, červenom víne, arašidoch a bobuľovitých plodoch. Posiluje imunitný systém, znižuje krvný tlak a mierni alergiké reakcie. Hovorí sa mu „prameň mladosti“

  • triesloviny

  • katechiny: červené víno, pravý čaj

  • antokyan: bobule, hrozno, baklažán

 

 

Jediný zdravý a prirodzený spôsob, ako telu doplniť dostatok antioxidantov pre úspešný boj s voľnými radikálmi, predstavuje zdravý, vyvážený a pestrý jedálniček.

 

 

Nezabudnite, že ANTIOXIDANTY:

 

  • udržujú v tele množstvo voľných radikálov nevyhnutných pre boj s infekciami

  • bránia vzniku drobných zdravotných problémov a vážnych ochorení

  • podporujú silný a odolný prirodzený obrany schopny systém

  • prispievajú k psychickej pohode

  • pomáhajú udržať dobrú fyzičku a spomaľujú stárnutie