Zázrak menom ovsené vločky

Objavujú sa snáď v každom doporučení týkajucého sa zdravého stravovania, v každom vzorom jedálničku. Ovsené vločky sú nutrične bohatou potravinou. Obsahujú pomaly vstrebateľné komplexné sacharidy, vyššie množstvo bielkovín, kvalitné tuky vrátane nenasýtených omega 3 mastných kyselín a taktiež radu cenných mikroživin v podobe vitamínov (A, D, E, B1, B6...) a minerálnych látok (horčík, zinok). Samozrejme nesmieme zabudnúť ani vysoký obsah vlákniny (10g/100g), ktorá navodzuje pocit sýtosti a je dôležitá pre správne zažívanie a prevenciu rakoviny čriev.



Vločky sú taktiež cenené pre vysoký obsah beta-glukánov (druh rozpustnej vlákniny), ktoré znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi a podieľajú sa na správnom fungovaní imunitného systému. Práve vysoký obsah vlákniny je spojený s radou účinkov na tzv. civilizačné choroby. Autori článku v American Journal of Lifestyle Medicine z roku 2008 zhrnuli výsledky štúdií za viac ako 10 rokov a došli k záveru, že konzumácia ovsených vločiek a im podobných potravín môže znížiť riziko ischemickej choroby srdečnej. Pozitívne pôsobí na krvný tlak aj nervovú sústavu, pomáha znížiť problémy so zápchou, sú taktiež významným zdrojom železa.....



Ovsené vločky nepatria len do kuchyne. Vo vločkách obsiahnuté látky môžete využiť aj inak než len na tanieri:



EMULZIA NA UNAVENÉ OČI

Prevarte misku ovsených vločiek, vodu zlejte a až vločky vychladnú, prilejte k nim studené mlieko. Do emulzie namáčajte tampónky a prikladajte ich na zavreté oči. Ich okolie sa prejasní a prestane pnúť.



BALZÁM NA NECHTOVÚ KOŽIČKU

Uvarte hustú ovsenú kašu s mliekom, pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy. Do ešte vlažnej zmesi vsuňte prsty aspoň na 20 minút. Potom pôjde kožička ľahko odstrániť.



PEELING

Rozmixujte dve lyžice vločiek, zmiešajte s lyžičkou jedlej sódy a prilejte toľko vody, aby vznikla pasta. Naneste na pokožku a nechajte pôsobiť 15 minút.



ODSTRAŇOVAČ MASTNEJ ŠPINY

Pomelte vločky a zmiešajte ich s mliekou na hustú pastu. Tou vyčistite ruky napríklad od mastných olejov pri práci v garáži alebo dielni. Navyše ruky hydratujete.



PRÍRODNÁ PLASTELÍNA

Zmiešajte 1 hrnček jemných ovsených vločiek, 3/4 hrnčeku múky a 1/2 hrnčeka vody. Hmotu rozdelte na časti a ofarbite potravinárskymi farbami. Aby nestvrdla, v igelitovom sáčku ju vložte do chladničky. Tak vydrží pár dní.



KÚPEĽ NA KIAHNE A POPÁLENINY

Vločky rozmixujte, vsypte do punčochy a tu zaviažte okolo vodovodnej batérie tak, aby cez ňu pretekala voda. Napustite takto vlažnú kúpeľ. Takáto kúpeľ upokojí popáleniny a podráždenú pokožku.



MASKA PROTI AKNÉ A UNAVENEJ PLETI

Tretinu hrnčeku vločiek zalejeme polovicou hrnčeku horúcej teplej vody, po 5 minútach pridáme lyžičku medu, lyžičku jogurtu a bielok. Zmes naneste na tvár a nechajte pôsobiť 15 minút.



HYDRATAČNÝ A REGENERAČNÝ KÚPEĽ

Do vane s teplou vodou pridajte hrnček mlieka, pridajte hrnček vločiek a lyžičku medu.



OBKLAD NA SPÁLENÚ POKOŽKU

Vločky povarte v mlieku a až vychladnú naneste ich na postihnuté miesto. Nechajte pôsobiť pár minút.



POHLCOVAČ PACHU

Jednoducho vlože misku plnú ovsených vločiek do chladničky.



SUCHÝ ŠAMPÓN

Rozmixujte jeden hrnček ovsených vločiek a primiešajte jedlú sódu. Vmasírujte do vlasov a po dvoch minútach vyklepte, prípadne vyčešte kefou alebo hrebeňom na vlasy.



MASKA NA MASTNÉ VLASY

Hrnček vločiek zmiešajte s 3 žĺtkami a naneste na vlasy. Nechajte pôsobiť hodinu, nijak nebaľte a neprikrývajte. Maska nielen odstraňuje maz ale rovnako dodá vitalitu a objem riedkým a splihlým vlasom.





TIP na chutné  Ovsené medové sušienky: 



1 hrnček ovsených vločiek

1 hrnček špaldovej alebo pohankovej múky

1 hrnček mletých vlašských orechov

¼ lyžičky škorice

1 lyžička mletej vanilky

4 lyžice sezamových semienok

1 a ½ lyžičky jedlej sódy

130g masla alebo ghí

3 lyžice medu

2 lyžice vody



Rozohrejte trúbu na 150C. Vo väčšej mise premiešajte ovsené vločky, múku, orechy, škoricu, mletú vanilku, sezamové semienka a jedlú sódu. Maslo spolu s medom rozohrejte v malom hrnci. Ku koncu vmiešajte vodu.



Maslovo medovú zmes nalejte do misy a dobre premiešajte so suchými ingredieciami. Z cesta tvarujte malé tlustejšie placičky a pokládajte ich na plech s pečiacim papierom. Nechávajte medzi nimi viac miesta, pretože sa trošku roztečú.



Pečte zhruba 15 až 20 minút dozlatova. Upečené sušienky opatrne vyberte z plechu, dajte na mriežku alebo dosku a nechte vychladnúť. Skladujte ich v nádobe bez prístupu vzduchu.

 

 

Medovo-ovsené sušienky s tekvicou

 

Dobrú chuť praje Renovality ♥